Vánočka podle Josefa Maršálka

archiv revue
Vánoce bez tradičního pečeného pokrmu z kynutého těsta, který je oblíbený nejen u nás, ale i v dalších zemích, si asi neumíme představit. Řeč je o vánočce. Zkuste ji upéct podle receptu známého českého cukráře Josefa Maršálka.
Kolik pečete druhů cukroví? Máte to taky tak, že si řeknete: letos opravdu jenom perníčky, rohlíčky a více se stresovat nebudu...? A pak nakonec máte napečených 10 druhů, protože zjistíte, že každý z rodiny má rád něco jiného a vy chcete udělat radost úplně všem. 😊

 

Podělím se Vámi o recept na vánočku, která by něměla o svátcích na snídani chybět na žádném stole. Já ji většinou peču večer, den předem, aby byla ráno ještě teplá. 

VÁNOČKA, JAK MÁ BÝT


Těsto:

500 g hladké mouky

250 g mléka

100 g cukru krupice

10 g vanilkového cukru

150 g másla

100 g rozinek

30 g žloutků

20 g droždí

5 g soli

2 g muškátového oříšku

1 g mletého anýzu

Kůra z jednoho citronu

 

Na dokončení:

40 g vajec

40 g celých blanšírovaných mandlí

 

Postup:

V mléce rozdrobíme droždí, přidáme 100 g mouky a vanilkový cukr a necháme přikryté utěrkou asi jednu hodinu kynout. Poté přidáme zbylé ingredience, kromě másla a rozinek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Přidáme máslo a pokračujeme v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit přidáme rozinky a jen lehce zamícháme. Necháme v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválíme do jednotlivých pramenů a spleteme do vánočky tak, jak jsme zvyklí. Necháme ji nakynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a před pečením celou vánočku posypeme hrubě sekanými mandlemi. Vložíme ji do trouby vyhřáté na 200 stupňů, zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 160 stupňů. Pečeme asi 30 minut, před vytažením zkusíme špejlí, jestli je vánočka propečená. Necháme ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujeme.

 

Dobrou chuť přeje

Markét

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Moje sváteční pečení

5.0 1
od 299
Čeština

Moderní česká cukrařina

5.0 3
369 303
Vyprodáno

Sexy dorty

0.0 0
od 269
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Co nového napsali mistři napětí? Přinášíme rovnou 10 důvodů, proč si najít chvíli a ponořit se do světa napětí.
Loni na podzim vydalo nakladatelství Kniha Zlín další zářez plodné britské autorky Helen Fieldsové, konkrétně samostatný román Poslední na řadě. Temný thriller z mýty opředeného skotského ostrova vás jednoduše chytne a nepustí!
Svátek všech maminek klepe na dveře! Obdarujte ji nezapomenutelným zážitkem s naší speciální kávovou edicí. Přidejte k tomu knihu plnou dobrodružství nebo romantiky a nezapomeňte využít slevový kód MAMINKA. Několikanásobná radost je zaručena!