Recenze: Ruce v mouce

archiv revue
Jak napovídá název knihy Ruce v mouce, jedná se o sbírku receptů na domácí pečivo. Autorkou je Iva Trhoňová, která vydala úspěšnou knihu Pekárnománie a stejný název nese i blog o pečení nejen v domácí pekárně.

Sama peču kváskový celožitný chleba, stále podle jednoho vyladěného receptu, ale dosud jsem neměla odvahu ani čas na další experimenty. Kniha Ruce v mouce to však změnila!

V úvodu knihy najdeme informace o základních pomůckách a surovinách, které se při pečení používají. Dozvíme se, v čem připravovat těsto, jaké druhy forem můžeme použít na pečení a z čeho všeho můžeme upéct dobrý chleba.

Další kapitola je důležitá zejména pro kváskové pekaře. Popisuje několik způsobů založení kvásku včetně fotografií, jak má kvásek vypadat a jakou má mít hustotu. Kromě toho obsahuje mnoho praktických informací, jak chleba zadělávat, péct, ale třeba také co dělat, když kvásek nepracuje podle představ, jak nechat kynout těsto v lednici a jak převést kváskový recept na recept s droždím a naopak.

Další část už je věnována receptům. Skvělé je, že každý recept obsahuje v úvodu krátký popis hotového pečiva – jak chutná, jak vypadá, jak dlouho vydrží, což velmi pomáhá při výběru toho pravého receptu v danou chvíli, když chceme zkusit něco nového.

V kapitole Kváskový chléb najdeme hned několik receptů na pšenično-žitný chléb s různými obměnami (s bramborami, s jogurtem, různými semínky) i na klasickou žitnou cihličku. Úvod opět doprovází fotografie rozkvasu i správně vykynutého bochníku.

Kapitola Kváskové pečivo (sladké i slané) je věnována bagetám, kostkám, dalamánkům z pšeničného či žitného kvásku a najdeme zde i recept na velikonoční kváskový mazanec.


Slunečnicové kostky


Další kapitola přináší velmi zajímavé povídání o prefermentech, k nimž se kromě kvásku řadí např. omládek, poliš, biga, old dough a tangzhong, které jsou založené na použití droždí.

Je pravda, že dříve jsem recepty s droždím trochu opovrhovala, protože jednak kynutí droždím nepřináší benefit v podobě částečné fermentace mouky, a tím lepší stravitelnosti pečiva jako u kynutí kváskem, a jednak jsem recepty s droždím považovala za takové pekařské „rychlokvašky“, kdy rozdrobím trochu droždí na „omládek“, pak nechám chvilku vykynout těsto, šup s tím do trouby a mám chleba. Ale kvásek, ten si musí pekař či pekařka vypěstovat (pokud jej nedostane darem), skamarádit se s ním, opečovávat ho a udržovat dlouhodobý vztah. Jenže tento můj pohled paní Trhoňová se svou knihou změnila, protože ani práce s droždím nemusí být tak nudná – v knize je spousta receptů na pečivo s minimem droždí a využitím prefermentu nebo s kombinací kvásku a droždí.


Následují samostatné kapitoly

  • Chleby s droždím
  • Bagety
  • Rohlíky
  • Dalamánky, večky, žemle a bulky
  • Tyčky, placky, pizzy a jiné
  • Kynuté sladkosti (např. recept na francouzské mléčné houstičky, makovky, švestkový koláč)
  • Letem světem (recept na trdelníky, langoše, focaccia, ciabatta, pita a další)
  • Co na chleba, k pečivu (domácí šunka, bramborová pomazánka a další)


Makovky s tanzhongem


Hodnocení

Kniha Ruce v mouce se rychle stala mou nejpoužívanější kuchařkou, načerpala jsem z ní v krátké době spoustu informací o pečení domácího chleba a jiného pečiva (nejen) z kvásku, které bych jinak zdlouhavě hledala nebo se k nim postupně dopracovala vlastními omyly. Každý recept, který jsem zatím vyzkoušela, přinesl výborný výsledek a moje rodina si užívá rozmanitosti domácího pečiva.

Kniha je vhodná pro pekaře každé úrovně. Začátečníkům přinese množství cenných informací, a zkušení pekaři v ní objeví pokladnici plnou chutných receptů na každodenní i sváteční pečivo.

V letošním roce navíc vyšla nová kniha Upečeno s láskou, na které Iva Trhoňová spolupracovala s Ludmilou Gottwaldovou. Po zkušenosti s knihou Ruce v mouce se těším, až si i tuto knihu pořídím do své kuchyně.

Autor: jarada 

Ovesné dalamánky


Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Ruce v mouce
Čeština

Ruce v mouce

4.4 45
299 245
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Není snadné vybrat z nepřeberného množství knih, které každý měsíc vycházejí, ty nejlepší. A ne každému se líbí to samé. My jsme se opět snažili vytipovat novinky, které by mohly zaujmout co nejvíce čtenářů.
Vyhrajte thriller, který je osvěžujícím způsobem jiný. Děj se odehrává během několika hodin a má několik paralelních dějových linií. Zajímavé exkurzy do tématu mimické rezonance jsou důmyslně zakomponovány do děje a nijak neubírají příběhu na napětí.
Prémiový obsah
číst více
Druhá kniha nebývale uchopeného cestopisu slovenské sinologičky Dominiky Sakmárové mě opět položila na lopatky, v tom nejlepším slova smyslu.